Plattelandstoerisme

Fietsroutes :

Rond Handzame liggen de Molenfietsroute en de Krekedalfietsroute.   De molenfietsroute brengt je via rustige landelijke wegen langs 4 prachtige molens. Voor de 1e wereldoorlog waren het er 27. De route van 37 km loopt over een vlak parcours. De Krekedalroute laat je  door drie geografische streken rijden: de polders, de zandstreek en de zandleemstreek. De Krekebeek, die met de Handzamevallei een oostelijke uitloper van het IJzerbekken vormt meandert door het landschap om in de Ijzer uit te monden.

Uitstappen :

Vanuit Handzame sta je binnen 30 minuten in het historische centrum van  Brugge of op de slagvelden van de 1e WO.

Van de 13de tot de 15de eeuw was Brugge het handelsknooppunt tussen de Hanzesteden uit het hoge Noorden, Engeland en Duitsland en belangrijke handelsplaatsen in Frankrijk, Spanje en Italië. Een bezoek aan Brugge neemt je mee langs de reitjes (grachten) en de stenen herinneringen van Brugges Gouden Eeuw.

Van 1914 tot 1918 was de Westhoek het toneel van Wereldoorlog I. Honderdduizenden soldaten van meer dan 20 nationaliteiten sneuvelden in Ieper Salient (de gasaanval van 1915, de derde slag van Ieper van 1917 - Passendale) en het IJzerfront (Diksmuide). Op vandaag wil de Westhoek met het “In Flanders Fields” Museum in Ieper, de Dodengang in Diksmuide, de talloze militaire begraafplaatsen, oorlogsmonumenten en sites een vredesboodschap uitdragen over de gehele wereld.

Voor de kinderen : De kust en de polders

De kust tussen Nieuwpoort en De Panne heeft veel te bieden. Een verkwikkende wandeling, een zalig zandstrand, een lekker diner of een fris ijsje op de boulevard. De Vlaamse Kust heeft het. Het brede zandstrand lokt ieder jaar duizenden gezinnen. Kinderen bouwen zandkastelen en spelen in het zeewater.

De Westhoek is een verrassende streek met uitgestrekte polders en groene heuvels. Dit stukje West-Vlaanderen, geborgen tussen de ‘Schreve’ (de grens met Frankrijk) en de Vlaamse Noordzeekust telt enkele provinciale recreatie- en natuurdomeinen zoals De Palingbeek, De Gasthuisbossen en De Kemmelberg. Vandaag is het authentieke regio met een brede horizon, pittoreske stadjes (Veurne, Ieper), het pretpark Plopsaland en lekkere restaurants.

Links